maanantai 28. heinäkuuta 2014

Miten hyvin liikut?


Katsoin tässä suunnilleen viikko sitten Ido Portalin haastattelun, joka oli tällä kertaa Londonreal puheohjelmassa. Vaikka jakso kestää melkein kaksi tuntia, katsoin sen seuraavana päivänä uudestaan. Seuraavaksi patistin vaimoani katsomaan sen (olemme nyt suunnilleen puolessa välissä, sillä hän katsoo sitä 10-15 min pätkissä). Jaoin videon myös PrimiFit:in Facebook-sivuilla ja Idon sanoma on muhinut päässäni jo viikon.

Video sai minut muistamaan miksi aloitin liikkumisen. Minua inspiroivat voimakkaat ja myyttiset tarinoiden hahmot, jotka ovat fyysisesti ylivertaisia. Halusin olla samaan aikaan voimakas, kestävä ja taitava liikkuja sekä tarvittaessa puolustaa itseäni fyysisesti. Luultavasti tämä kaikki juonsi juurensa siitä, että olen ollut lapsena pienikokoinen ja melkein tikkulaiha. Olen aina kokenut maailman jotenkin potentiaalisesti vaarallisena paikkana ja sen takia jonkinlainen valmistautuminen on tuntunut hyvältä.

Jossain vaiheessa olen mennyt harhaan. Tavoitteenani oli olla hyvä liikkuja. Olen silti keskittynyt viimeisten kymmenen vuoden aikana lähinnä fyysisen kapasiteetin kehittämiseen. Treenit olivat joko monotonista juoksemista tai yksioikoista voimatreeniä. Vaikka olenkin harrastanut jonkin verran kiipeilyä ja nyttemmin välillä parkouria, ne ovat olleet silti toissijaisessa asemassa voimatreeniin nähden. Olen käynyt kiipeilyseinällä ainoastaan jos voimat ovat riittäneet, enkä ole ajatellut sen häiritsevän muuta treeniä. Järkevää ehkä voimaharjoittelun kannalta, mutta se ei palvele ultimaattista tavoitettani, eli olla hyvä liikkuja!

Ido Portal tunnetaan yleisesti käsilläseisonnoista, sekä flow-liikkumisesta tai floreio art flow:sta, jossa yhdistyvät erilaisen kehonhallinnalliset taidot, voimistelu ja taiteellinen ilmaisu. Nämä ovat kuitenkin vain pieni osa kokonaisuutta.

Floreio art flow video.

Jos olen ymmärtänyt Idon sanoman oikein, liikkuminen on itsessään se kaikista suurin tavoite. Ei erikoistuminen johonkin tiettyyn osa-alueeseen, kuten johonkin urheilulajiin tai varsinkaan perinteiseen voimaharjoitteluun tai kehonrakennukseen.

Liikkuminen > Urheilu > Fitness > Kalorien polttaminen

Kalorien polttaminen on mielestäni alhaisin lähtökohta harrastaa liikuntaa ja sellaisella asenteella liikkuminen on usein negatiivista ja katumuksellista. 'Joudun liikkumaan, koska menin ja söin sitä tai tätä.'

Nykyään (Idon mukaan), fitness on alkanut nousta isommaksi ilmiöksi kuin urheilu, mikä taas on johtanut siihen, että ollaan vielä kauempana kehon käyttämisestä koko sen monimuotoisuudessa. Kärjistäen, urheilu syntyi palvelemaan liikkumista ja fitness syntyi palvelemaan urheilua. Jalkapallossa ja taistelulajeissa sentään liikutaan monimutkaisilla tavoilla ja hallitaan kehoa erilaisissa tilanteisssa, toisin kuin vaikkapa salilla, jossa yritetään eristää liike johonkin tiettyyn kaavaan ja toistamaan sitä uudestaan ja uudestaan.

Sanon jo heti aluksi, että en missään nimessä dissaa salitreeniä, enkä aio edelleenkään lopettaa voimaharjoittelua. Olen vain heräämässä siihen, että lihaskuntoharjoittelun pitäisi valmistaa parempaan liikkumiseen. Mitä varten muuten harjoittelemme? Monet treenaavat tietenkin näyttääkseen paremmalta ja toiset aidosti pitävät salitreenistä itsestään. Se on ihan ok, mutta itse haluaisin olla ennen kaikkea hyvä liikkuja, joten prioriteetteja täytyy muuttaa.



Ido Portalin haastattelu London Realissa.

Mitä liikkuminen sitten on Idon mukaan? Suosittelen katsomaan videon. Tee se vaikka osissa, jos sinulla ei ole käyttää kahta tuntia aikaa liikunnasta filosofointiin. Haastattelun voi mielestäni myös kuunnella ilman videota, jos et pysty tuijottamaan ruutua niin kauaa yhteen menoon.

Tässä muutama pointti, joita Ido on maininnut ja joita olen tulkinnut hänen puheistaan. Hyvä liikkuja:
  • kykenee sopeutumaan jatkuvasti muuttuviin olosuhteisiin
  • on monipuolinen kyvyiltään
  • ei ole spesialisti, vaan jokapaikanhöylä
  • voi harrastaa jonkin aikaa monenlaisia erilaisia lajeja
  • tutkii liikkumista oman kokemuksen kautta sekä ilmaisista lähteistä, kuten internetistä
  • käyttää voimaharjoittelua hyödyksi, jotta olisi parempi liikkuja
  • ei käytä liikuntaa kalorienpolttamiseen, vaan uusien taitojen opetteluun

En sinänsä ihmettele miksi kaikki eivät ole niin innostuneita pumppaamaan rautaa salilla, kun voisi myös harrastaa akrobatiaa, tanssia, voimistella, kiipeillä, parkouroida, pelata tennistä, painia, nyrkkeillä jne. Liikunta ei kuitenkaan rajoitu vain erilaisiin urheilulajeihin, vaan oman kehon hallintaan ja itsensä fyysiseen ilmaisemiseen, sekä sosiaaliseen liikkumiseen. Sosiaalinen liikkuminen ei ole välttämättä sitä, että joukossa jumpataan ohjaajan tahtiin. Sosiaalisuus vaatii jonkinlaista henkilökohtaisuutta ja se syntyy tilanteesta, jossa reagoidaan toisen tekemisiin. Polttopallo, kamppailulajit ja joukkuepelit ovat kaikki esimerkkejä sosiaalisesta liikkumisesta. Idon youtube-kanavalta voi katsoa myös videoita, joissa näytetään erilaisia parin kanssa tehtäviä  harjoituksia.

Kaikki tämä tuntuu itsestänikin jotenkin vaikeasti lähestyttävältä ja isolta. Miten voin aloittaa? Mitä liikkuminen oikeastaan sitten on?
  1. Hanki ainakin jonkinlainen liikkuvuus, peruskunto ja perus voimataso, joka mahdollistaa turvallisen monimutkaisemman liikkumisen.
  2. Opettele joukko erilaisia perus liikekaavoja, kuten kyykky, askelkyykky, lonkkasarana, työntäminen, vetäminen, roikkuminen, rangan ja lapojen hallinta, ryömiminen jne. Nämä peruskaavat kaipaavat usein sohvaperunoilla harjoitusta.
  3. Aloita erilaisten lajien harrastaminen ja kehitä siten itseäsi monipuolisemmaksi liikkujaksi. Ido mainitsi käyvänsä välillä kiipeilemässä ja joskus taas modernin tanssin tunnilla. Opi uusia tapoja liikkua ja pidä hauskaa.
Kävin juuri muutama tunti sitten kokeilemassa bolognalaista miekkailua. Olin jo viime vuonna kiinnostunut harrastuksesta, mutta haastattelu sai minut tarttumaan toimeen. Olkoon se selkeä askel parempaan suuntaan. Liikkumisestani on puuttunut muutenkin lähes kokonaan sosiaalisuus. Porukassa treenaamisessa on kyllä puolensa.

Olen itse vasta muuttamassa ajattelutapaani, joten kirjoitan näitä ajatuksia lähinnä itseäni varten. Toivottavasti kipinä iskee myös muihin. Suosittelen edelleen katsomaan haastattelun, sillä inspiroivin sanoma tulee tohkeissaan olevan herra Portalin suusta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti